Baklava

Baklava. Serveer met een glas Malheur 12.

Categorie:  Nagerecht  - 

Ingrediënten

Voor 4 personen ()

Recept

  • 50 gram gepelde pistachenoten
  • 1 eetlepel (s) citroensap
  • 70 gram geroosterde hazelnoten, fijngehakt
  • 340 gram fijne kristalsuiker
  • 1 stuk(s) geraspte schil van 1 citroen
  • 0.5 theelepel (s) kaneel
  • 1 eetlepel (s) bruine suiker
  • 1 theelepel (s) gemalen piment
  • 175 gram boter, gesmolten
  • 250 gram filodeeg uit diepvries
  • 250 mL water
  • 2 eetlepel (s) heldere honing

Baklava Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de noten, het citroen raspsel, de suiker en het piment in en kom en meng alles goed. Vet een rond bakblik van 18 cm doorsnee en 5 cm diep in met boter. Snijd de stapel filodeegvellen op maat voor de bakvorm.
  2. Leg een vochtige doek over de cirkels filodeeg waarmee je niet werkt. Leg 1 cirkel onder in de bakvorm en bestrijk deze met gesmolten boter. Leg daarop nog eens 6 cirkels deeg en bestrijk elk vel steeds met gesmolten boter. Verdeel een derde van de notenmix over het deeg. Leg daarop 3 cirkels beboterde filodeeg verdeel weer een derde van de noten mix over het deeg.
  3. Leg daarom 3 cirkels beboterde filodeeg. Verdeel de resterende notenmix over het deeg. Leg daarop de laatste 3 cirkels beboterde filodeeg. Snijd de baklava in punten en bak deze 1 uur in de oven.
  4. Doe intussen het water, de honing, het citroensap. De suiker en de kaneel in een pan. Breng dit al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles zonder te roeren 15 minuten pruttelen. Laat de siroop afkoelen. Neem de baklava uit de oven, giet de siroop erover en laat dit opstijven.

    Serveer met een glas Malheur 12.
    malheur-12
  5. Download hier het recept