Gekookte kreeft

Gekookte kreeft in bouillon. Serveer met een glas Lindemans Framboise. 

Categorie:  Hoofdgerecht  - 

Ingrediënten

Voor 4 personen ()

Recept

  • 2 uien
  • 2 levende kreeften
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels prei
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • tabletten tuinkuidenbouilon
  • zeezout
  • eenheden Mayonaise
  • 1.5 eenheid Ketchup
  • Beetje zwarte peper
  • Scheut Sherry of Whisky

Gekookte kreeft Werkwijze

  1. Vul een grote pan met 2 liter water en voeg de tuinkruidenbouillon hieraan toe en breng aan de kook. Was en snij de groenten en voeg toe. Deze smaken verbinden zich met het kookvocht. Neem de levende kreeft uit de doos en zet hem op een snijplank. Weeg de kreeften dit is belangrijk voor de kooktijd. Neem een groot, scherp, koksmes en steek dit door de kop. Doe hetzelfde met de tweede kreeft.
  2. Voeg ze toe aan de pan met groentebouillon. Een kreeft, of kreeften, kook je 1 minuut per 100 gr. lichaamsgewicht. Dat is zo ongeveer de richtlijn. Dus als je een kreeft hebt van 600 gram, of twee kreeften van 600 gram dan kook je ze in hetzelfde kookvocht 6 minuten. Ze worden dan rood. Daarna uit het water halen en met koud water terugkoelen. Snij hem dan met het koksmes door de helft en leg het vlees (mét of zonder schaal) op een bord. De scharen (die zijn het lekkerst) open je met een notenkraker. Voor de saus en mix alle ingrediënten door elkaar.

    Serveer met een glas Lindemans Framboise.
    lindemans-framb
  3. Download hier het recept